Vil du have vækst i dine ungdomsafdeling?

Hos Sejlklubben Køge Bugt er vi vokset fra 22-25, som vi har været i mange år op til lige omkring 60 på to år. Der er flere faktorer,, såsom at have et godt hold af trænere. Det kan være svært at få, men der er også nogle helt simple faktorer, som I andre med fordel kan rå-kopiere i jeres klub - eller bare tage til efterretning.

Vil du have vækst i dine ungdomsafdeling?
Hos Sejlklubben Køge Bugt er vi vokset fra 22-25, som vi har været i mange år op til lige omkring 60 på to år. Der er flere faktorer,, såsom at have et godt hold af trænere. Det kan være svært at få, men der er også nogle helt simple faktorer, som I andre med fordel kan rå-kopiere i jeres klub - eller bare tage til efterretning.
Jeg har været ungdomstræner i 12-13 år og ungdomsleder i 3 år nu. Jeg har været med til alle mulige PR-tiltag i Greve gennem årene.
Vi har prøvet at stå med en meget flot flåde af joller foran Bilka en Lørdag. Det gav NUL sejlere, men flere forældre, som kom forbi med “jeg sejlede også, da jeg var barn”.
Vi har været til en del foreningsfestivaller, som heller ikke gav noget - vi havde joller og fine flyers med osv osv.
Der er syv store faktorer som har drevet os hårdt frem.
Vild med vand/Havnens dag. Her har vi observeret at de kommer tonsvis af unge til Greve Marina. Vi har flere hundrede unge på vandet samtidig. Kæmpe succes! MEN aldersfordelingen er det interessante. 90-95% af de unge som kom forbi var 5-9 år. Kun få procent er 9-10 år og stort set ingen 11-13 år. Via iPad/YouTube-generationen - suk….
Pga. Vild med vand i store træk kun giver helt unge så nytter det ikke at stå og sige at sejlsport kun er for 9-10 årige og opefter. Vi har med stor inspiration fra Ilene Eriksen fra Yachtklubben Furesøren (og af hjertet tak) kopieret hendes “Ællingekoncept” og givet vores lokale drejninger. Hos os kalder vi det “De små pirater” - et præ-sejl-hold for de 5-9 årige. Hos SKB har vi i år sat to trænere ind på holdet, som begge er super gode til at fange de unges opmærksom. Det er for så vidt ikke kunnen indenfor regelbogen, finere trim osv de skal kunne. Vores trænere er især god til to ting, at finde på sjove lege og holde de helt unges opmærksomhed. Vi har ofte brugt RIB-ture, leg og pjask fra joller uden rig, eller simple lege omkring vand og havn. Det har været sjovt. De fleste dage har vi haft nogle skønne 10-14 årige ungdomssejlere med på holdet som juniortræner. De har kunne sejle med de yngste i en eller to-personers joller. Det har rykket mange af de yngste socialt, mentalt og kompetencemæssigt. Fordelen ved dette “pirat”-hold er endvidere at det har givet en meget nem mulighed for at rykke flere af de ældste pirater direkte over på et begynder-sejlhold efter et år eller to. På det tidspunkt kender de udmærket begynder-holdet og glæder sig til at “skulle selv.
Venner! Når en af vores sejlere spørger “må jeg tage en ven med” så sig JA og højt!. For de 11-15 årige sejlere er det nok ca 80% pga. Af deres sejlervenner at de kommer - og 20% pga det de kan lære :) Vi har haft så meget fremgang via at venner sejler sammen. Brug tid på “tag en ven med” og få succes.
Stand Up Paddle har vi tilføjet som en ligevægtig træningsmulighed ved siden af jollesejl. Det har ramt en del nye sejlere, som hygger sig meget her - og vi har flyttet et par sejlere over på SUP med held, fremfor at skulle sige farvel til dem.
For de 13+ årige har vi haft præcis samme mavefornemmelse som bl.a. Hellerup sejlklub præsenterede på klubkonferencen 2018. Der er en gruppe af ungdomsejlere, hvor sejlads i enkelt-joller på højt plan er inderligt ligegyldig. VI har i 2019 haft stor succes med at starte et kølbådsprojekt op hvor de unge sejler Sonar (en hurtig mindre sportskølbåd udlånt af vores handicap-afdeling). Her er det centrale fællesskab og godt sømandskab fremfor præstationen - og det har været meget tydeligt, at de unge har blomstret op. Flere af de har kommet tilbage til to-personers jollesejlads ved siden af deres kølbådssejlads. Vi har kunne træne utrænede “ældre ungdomsejlere” fint op - nogle som ville passe dårligt sammen med de 9-11 årige. Stemningen har været helt i top her.
Forældreinvolvering! En af de store udfordringer med at holde gang i en ungdomsafdeling er mængden af energi. Der er ALTID ting, man bør have lavet. Det er oplagt, at der skal prioriteres hele tiden mellem arbejdsopgaver, men en opgave som bør have meget fokus er at snakke med forældre, om hvordan de kan bidrage og hvad de kan tage sig af. Som ungdomsleder er man ofte projektleder på (for) mange ting. Deleger og få folk til at hjælpe, så du ikke selv brænder ud.
Giv de unge udfordringer og fede oplevelser. Det er vigtigt at det er sjovt og spændende at gå til sejlsport. Det er sjovt nok ikke det samme som at træningsindholdet skal være fint og forkromet. Tænk over hvilke øvelser I laver. Tænk over det sociale samværd. Snak om hvilke camps og kapsejladser I skal ud til.